Psyykkinen valmennus

Mitä psyykkinen valmennus on?

Psyykkisten taitojen aktiivista harjoittelua, joka tukee erilaisten tavoitteiden saavuttamista 

  • psyykkistä  hyvinvointia, muutosta, kasvua sekä kehitystä tukevaa valmennusta
  • Urheiluun suunnattua psyykkistä valmennusta
  • asiakkaan aktiivista työskentelyä kohti asetettua tavoitetta
  • voidaan soveltaa urheilun -, opiskelun, hyvinvoinnin- tai muutoksen kontekstissa
  • Työskentelyyn valitaan asiakkaan tarpeisiin sopiva lähestymistapa 
  • kaikki työkalut pohjautuvat tieteelliseen tutkimusnäyttöön ja käyttäytymisen oppimisen perusteorioihin sekä niiden pohjalta kehitettyyn kliiniseen malliin (esim. Steven C. Hayes, Pietikäinen, Kangassniemi & Kauravaara, Reiss ym.)
  • valmennus rakentuu psyykkisen valmennuksen koulutukseen,  aiempaan yliopistolliseen maisteritason koulutukseen (kasvatustiede, yhteiskuntatieteet, psykologia, liikuntapsykologia)  sekä  ohjauksen pitkään  työkokemukseen 

Psyykkinen valmennus EI OLE hoidollista terapiaa, eikä vaikeiden ongelmatilanteiden (psyykkiset sairaudet) ratkaisemista.

Valmennus toimii myös etäyhteyksien kautta sujuvasti. 

Psyykkisen valmennuksen aika on nyt

Psyykkinen valmennus on osa nykyaikaista urheiluvalmennusta samoin kuin ravitsemus-, fysiikka-, tai lajivalmennus. 

Samalla coaching voi olla työhyvinvoinnin lisäämistä tai omien elämänarvojen kirkastamista. Psyykkinen valmennus Räknäämöllä perustuu tieteellisesti tutkittujen menetelmien käyttöön.

Se on asiakkaan taitojen kartuttamista erilaisiin tilanteisiin, ei niinkään olemassa olevan kriisin ratkaisua.

Työssäni nuorten kanssa valmennan ja ohjaan mm. tavoitteiden asettelua, vuorovaikutusta ja motivaation kehittämistä päivittäin.

Tällä kaudella 2021-22 toimin myös LP-Vampula Huittisten  naisten lentopallon sekä Liiga että 1. sarjajoukkueen valmennustiimissä psyykkisen valmennuksen asiantuntijana.

Olen elänyt ja työskennellyt  ikäni huippu-urheilun, tavoitteiden asettamisen sekä yksilön hyvinvoinnin valmentamisen parissa. Kokemuksesta tiedän, millaisten paineiden ja haasteiden kanssa niin nuoret kuin aikuisetkin eri elämän alueilla painivat.

Urheilussa taidolliset erot ovat pieniä, joten suurimmat erot tehdään korvien välissä. Psyykkinen valmennus on urheilun huippumaissa arkipäivää ja alkaa onneksi murtautua esiin myös meillä Suomessa.

Psyykkinen valmennus on ennen muuta ennaltaehkäisevää taitojen harjoittelua tai olemassa olevien kipupisteiden työstämistä niin arjessa, työssä kuin urheilussakin. 

Mistä löytää uusia näkökulmia urheilussa, työelämässä tai arjessa, jos ei ole terveydenhuollon palveluiden tarpeessa. Oman elämän johtaminen on avain hyvinvointiin.

Psyykkinen hyvinvointi on ihmisen arjen hyvinvointia.

Akateemiseen tutkimusnäyttöön, koulutukseen ja kokemukseen pohjautuva psyykkinen valmennus löytyy Räknäämöstä, Puistokadulta Sastamalasta sekä etänä ympäri Suomen.

Pilvi Peltomaa, FM, KM, Psyykkinen valmentaja, ohjauksen ammattilainen

Suomen urheilupsykologisen yhdistyksen ammattilaisjäsen

"Valmennus on auttanut minua tunnistamaan tunteita arjessa ja hallitsemaan niitä. Valmennus on opettanut minua ymmärtämään itseäni ja tunteitani. " -aikuinen asiakas

"Psyykkinen valmennus voi keskittyä vaikka vain yhden suorituksen optimointiin urheilussa. Asiat loksahtivat paikalleen kahdella kerralla" - aikuinen joukkueurheilija

 " Olen alkanut ymmärtää, että tunne en ole minä ja että jännittämisenkin kanssa voi oppia urheilemaan ilman, että se haittaa suoritusta"

                                        - nuori yleisurheilija